Aku pasti ramai yang tidak akan bersetuju dengan kenyataan TPM. Bagi aku semuanya terletak pada sikap penunggang tu sendiri. Tak kira kecik atau besaq motor yang ditunggang tu.

Dan lagi satu fakta kemalangan selalunya pada jumlah dan peratusan saja tanpa ambil kira kepada pecahan kecil yang menyebabkan kemalangan itu sendiri.

Sampai sekarang semua akan kata "penunggang motosikal penyumbang tertinggi kepada kemalangan" tapi sapa yang ambil kira punca dan sebab kemalangan tersebut?

Dan berapa pula pecahan peratusan kemalangan yang melibatkan kapcai atau superbike?

Rasanya sampai sekarang belum ada lagi semua data yang macam nih kan...

Apa yang penting ialah sikap dan tanggungjawap kita sebagai pengguna atau penunggang motorsikal itu sendiri...!



"Jika dulu penyeluk saku memerlukan kepantasan tangan untuk mencuri dompet,kini mereka hanya menggunakan aplikasi khas yang boleh membaca data pada cip kad bank mangsa. Penyeluk saku ini hanya perlu mendekati mangsa untuk mencuri wang didalam akaun" - hmetro

Dengan berita yang keluaq semalam jugak lah buat kami di #MHMhype tak menang tangan bersoal jawap dengan mereka yang berminat untuk dapatkan RFID BLOCKING SLEEVE yang kami jual.

Ada yang bertanya kami apa jaminan yang kalau pakai sleeve ini tidak akan berlaku kecurian data...jawapan kami TIADA!
Kami tak boleh jamin malah pihak bank yang mengeluarkan ATM card pun tak boleh beri jaminan 100% yang kad ATM keluaran mereka itu benar-benar selamat.

Contoh mudah kedai kopilah kan... kenapa motor yang dah ada handle lock kita tambah disc lock,tambah fork lock atau tambah padlock? Pasti jawapan ramai untuk elak kecurian kan. Tapi kalau pencuri nak mencuri jugak kita lilit satu motor dengan rantai pun motor boleh hilang juga.

Sama lah dengan kegunaan sleeve ni,hanya sekadar salah satu langkah prevention kita saja.

Kalau tak nak buang duit,boleh je buat sendiri dengan aluminium foil yang banyak dijual dikedai.

Tapi kalau nak sleeve yang cun sikit macam dalam gambar tu..boleh je order dengan MHMhype...
3pcs RM10.00 free normal postage 
(yg pakai setem tuh)
15pcs RM50.00 free poslaju postage
(laju atau tak bergantung kepada poslaju tu)

atau yang nak berniaga kecil-kecilan
100pcs RM200.00 WM
100pcs RM220.00 WM
(direct supply dari China.ETA 7 ke 14 hari)

Tapi kalau nak order pakai sendiri atau pun nak jual
kena tunggu lepas CNY nih...
READY STOCK dah SOLD OUT semalam!!!

Ok off pasal bisnes,nak story pasal kad debit pulak sat. Maklumlah kecoh sangat sejak kebelakang ni pasal isu tukaq kad debit nih.

Aku ni pun jenis yang malas nak melangut buang masa kat bank. Bila dok tengok kengkawan dok hapdet kat fb pergi bank pukul 9 pagi lepas empat lima jam baru settle nak dapat sekeping kad... so memang tak la aku nak melangut cam tu.

Nasib baik aku cuma ada akaun Maybank ngan RHB ja. So Maybank aku tukaq secara online ja,login masuk maybank2u ja pastu tunggu kad atm sampai. Walaupun notice kat web within 21 hari, tapi kad aku sampai dalam masa seminggu ja pun.

RHB hari ni aku pi settle, tapi yang pelik tu branch yang aku pi nih sampai tak dak orang yang nak tukaq kad selain aku. So semua settle tak sampai setengah jam.

Tapi process setengah jam tu juga dah menyebabkan aku rugi sehari annual leave untuk hari nih.