Header Ads

#CC1 CUKUP DRAMATIK DAN MENDEBARKAN

KEJAYAAN membenam New Zealand pada aksi suku akhir Kejohanan Hoki Cabaran Juara-Juara 1 semalam membuktikan betapa Malaysia mampu menandingi reputasi pasukan gergasi dunia.

Bagi Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, baginda menyifatkan pertemuan menentang skuad The Black Sticks itu sebagai cukup dramatik dan mendebarkan.

"Kita lihat sendiri bagaimana setelah mendahului 4-1, mereka (New Zealand) kembali semula (bangkit) pada saat-saat akhir dan alhamdulillah... pukulan penalti memihak kepada kita.

"Para pemain kita telah membuktikan mereka seiring dengan pasukan-pasukan lain yang lebih tinggi (kedudukan ranking dunia) daripada kita sekarang.

"Saya rasa (kejayaan) ini telah membuktikan apa-apa kritikan sebelum ini, bagaimanapun ia belum berakhir," kata Tengku Abdullah kepada pemberita sejurus tamat perlawanan semalam.

Tengku Abdullah turut berbangga kerana dapat melihat dengan lebih dekat barisan pemain tempatan berjaya menunjukkan kemampuan mereka menundukkan New Zealand yang tampil selaku pasukan No. 6 dunia.

"Terima kasih juga kepada penyokong-penyokong yang hadir hari ini (semalam) dan ini amat mengagumkan saya.

"Mungkin ada kuasa yang lebih besar membantu kita, itu kuasa Allah," ujar Tengku Abdullah.

Malaysia yang kini menghuni ranking ke-13 dunia, menempah tiket ke separuh akhir setelah menyingkirkan New Zealand 3-2 menerusi penentuan pukulan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 4-4.

Pada aksi separuh akhir esok, Malaysia akan membuat perhitungan dengan Kanada yang menewaskan Poland 3-2 dalam satu lagi pertemuan suku akhir semalam.

No comments

Komen atau kutukan sendiri tanggung tau
INGAT!!!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Powered by Blogger.