Pak Menteri tolong lah explain sat

by - Tuesday, January 29, 2013

Aku pun terdiri dari golongan yang cuba nak berenti merokok, tiap tahun azam tinggal azam sehinggalah aku tergolong dalam golongan yang dikatakan komuniti pengguna rokok elektrik nih.

Makin hari makin banyak statement yang bercanggah yang aku baca, dan rasanya pihak berwajib mungkin terlupa dizaman yang serba canggih ni medium internet menjadi saluran untuk mendapatkan pelbagai info.
So hangpa boleh cari boleh guna search engine yang tersedia untuk mencari keburukan mahupun kebaikan benda alah nih.


Ari nih komuniti dari Terengganu pulak mempersoalkan pasal isu nih.Aku tak nak argue pasal kesihatan sebab itu benda subjektif sebab sihat atau sakit pasal merokok nih sama banyak.

Aku cuba nak kira dari segi penjimatan. Tak perlu lah cerita zaman mula belajar isap rokok pasal zaman tuh Dunhill 7 batang baru RM0.70 sekotak, kalau ada RM1.00 kira complete la dengan mancis dan Hacks untuk cover bau mulut.
Kita cerita time sekarang, RM10.20 untuk rokok 20 batang, 7 dengan 14 mana ada dah la ni dan jangan ambil kira harga rokok putih atau rokok seludup.

So average untuk seorang perokok kita kata sehari sekotak = RM10.20 x 30 hari = RM306.00
Kalau dah mula berjinak dengan rokok elektronik nih, starter kit bermula dari RM60.00 sehingga lah yang mahal-mahal. Jadi kita amik yang average RM150.00 dah la
Perlaburan RM150.00 bersama cecair e-liquid untuk bulan pertama dah jimat RM156.00.
Untuk bulan kedua dan seterusnya,perokok e-elektrik nih cuma belanjakan sekitar RM20.00 sebulan untuk membeli e-liquid jadi penjimatan hampir RM290.00 sebulan.
So ada kebaikan untuk perokok tuh sendiri tapi ada sedikit keburukan bagi kerajaan dan syarikat rokok, ye lah cukai kurang sales kurang!! Mungkin kut pasal nih depa kata merbahaya...MERBAHAYA SEBAB TIADA CUKAI???

Dan bagi yang tak merokok pastinya akan kata lebih baik jangan merokok walaupun ada penjimatan kan...tapi bagi perokok yang dah terjebak sekurangnya dengan penjimatan tersebut secara tak langsung dia dah kurangkan isap UBAT NYAMUK!!

Cuma yang kau tak pasti kenapa kerajaan nak haramkan??? Cuba tengok bawah nih



The U.S. Food and Drug Administration plans to oversee electronic cigarettes marketed for non-therapeutic use as tobacco products after a court ruled the products can’t be regulated as drugs or medical devices.
The FDA will propose subjecting e-cigarette companies to rules that already cover the makers of regular cigarettes, such as providing the government with lists of product ingredients, the agency said today in a letter on its website.
The U.S. Court of Appeals in Washington said in December the FDA can regulate e-cigarettes only as tobacco products if they aren’t marketed for therapeutic purposes. The ruling meant that while the agency can review new e-cigarette products before they go on sale, it can’t require manufacturers to conduct the types of animal and human studies mandated for FDA approval of drugs or medical devices.
“The government has decided not to seek further review of this decision, and FDA will comply with the jurisdictional lines established” by the ruling, Lawrence Deyton, director of the agency’s Center for Tobacco Products, and Janet Woodcock, director of the Center for Drug Evaluation and Research, said in today’s letter.
Defining ‘Therapeutic’
The agency is considering whether to issue rules or industry guidance on what types of marketing would qualify as a “therapeutic” claim, Deyton and Woodcock said.
E-cigarettes the FDA determines are marketed for therapeutic purposes “will continue to be regulated as drugs and/or devices,” the FDA said in a separate summary of today’s letter on its website.
The agency last year warned five e-cigarette companies that they were illegally marketing their products as smoking- cessation aids without obtaining prior approval from the FDA as drug-delivery devices.
Deyton and Woodcock didn’t say in their letter whether any e-cigarette companies are still making therapeutic claims. Jeffrey Ventura, an agency spokesman, didn’t immediately respond to an e-mail seeking comment.
Sottera Inc., a closely held e-cigarette maker doing business as Njoy and based in Scottsdale, Arizona, argued in the federal lawsuit that its products -- battery-powered devices that generate a nicotine vapor instead of smoke -- are tobacco products and not drugs. E-cigarettes are marketed as a tobacco alternative for “smoking pleasure,” rather than for therapeutic uses, the company said.
Sottera’s Response
“We look forward to working with the FDA toward the creation of a regulatory framework that we can all work under together,” Sottera President Craig Weiss said today in a telephone interview. The company doesn’t make any health or therapeutic claims and will “flourish in a regulatory environment,” Weiss said.
The e-cigarette consists of a battery, a heating element and a cartridge that contains a liquid suspension with nicotine. When a user inhales from the cartridge, the liquid is heated and a vapor is emitted. The nicotine is obtained from tobacco plants.
Smokers spend $1.2 billion on smoking-cessation products and $80 billion on cigarettes a year, according to the U.S. Centers for Disease Control and Prevention.
The FDA had said in court filings that e-cigarettes may work with smokers the way methadone clinics wean heroin addicts by giving them a less harmful form of an addictive substance.
Alternative to Smoking
Proponents of e-cigarettes say they provide an alternative to traditional cigarettes that may be less harmful because they don’t produce smoke.
Anti-smoking groups including the American Lung Association had urged the FDA to suspend sales of e-cigarettes unless manufacturers proved their safety and effectiveness in clinical trials.
Smoking-cessation products approved as drugs by the FDA include prescription nasal sprays and over-the-counter gums, patches and lozenges.
GlaxoSmithKline Plc (GSK)’s Nicorette gum was the top-selling brand-name nicotine replacement drug for the year ended in June, with $144.6 million in sales, or 12 percent of the $1.2 billion smoking-cessation market, according to IMS Health Inc., a research company in Norwalk, Connecticut.

Yang lainnya cuba hangpa pi wikipedia tengok...
~mRuSeZ~

You May Also Like

0 BeLoQeR

Komen atau kutukan sendiri tanggung tau
INGAT!!!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998