Banyak benda dah lenyap kat Komtar Penang rupanya

by - Thursday, August 16, 2012

Bebaru nih bila  tengah sibuk buat preparation baju raya, tah macam mana aku terjengah kat Komtar.Nak kata lama sangat tak pi pun tak jugak, sebab tahun lepas pernah gak jengah masa jalan-jalan cari subject ngan geng photog. Tapi bila pi baru nih baru perasan banyak yang dah hilang,lupus ditelan zaman

Antaranya
Yoahan yang dulu ada kat Komtar dah lenyap terus, port shopping baju raya dan melepak zaman dolu-dolu.Kat sebelah Yoahan dulu ada chienese restaurant, yang waiteress dia punya pakai belah nak sampai ke pinggang
 Pawagam Dalit depan McD, salah satu pawagam yang paling glamer di Penang suatu ketika dulu...la nih dah jadi foodcourt kalau tak silap la

Salah satu gedung membeli belah yang terbesar di Penang satu ketika dulu, kalau nak beli baju raya kompem la pi Super tak Komtar pi yang kat Burmah Road...
Kat depan tuh ada escalator tempat lepak beramai-ramai tengok orang naik turun tangga. Port untuk ngorat awek balik sekolah,balik tuisyen. Dulu kalau keluar pi lepak paling kurang pun 5 orang.Kalau hujung minggu penuh keliling dari level 4 sampai ke bawah
Salah satu singboard untuk ke storage dan staff entrance Super Komtar
Salah satu tempat wajib kalau ke Komtar tak singgah sini tak sah. Tempat untuk couple beramas mesra terutama hujung minggu. Dulu mana ada Indon, Bangla,Nepal atau Pakistan...nak ada tak dak pun Jawa peranakan. Tempat bertumbuk bertinju pun ada jugak kat sini...Dulu pantang beretuh bahu sikit kira nak bergaduh...biasalah jalan ramai-ramai semua nak tunjuk hero.
Kat Tingkat  Lima ni ada gak food court dulu. kalau tak silap ada satu stall yang diusahakan oleh bekas-bekas drug addict.Kira kalau bawak awek makan kira glam la kat situ selain dari McD,KFC.
 Yang hilang ditelan arus pembangunan ialah kedai "games" .Dulu kat Komtar kedai games la paling popular, tingkat 3 tingkat 4 semua ada kedai arked kedai game. Dari mula bukak sampai nak tutup..orang sentiasa ada. Jangan kata budak sekolah,rockers, mat jiwang,mat bros,mat diskang,mat gq semua pi kedai game, awek kalo nak cari balak pun lalu depan kedai games, kompem kena usung ngeh ngeh

Wow memang banyak yang dah hilang dari Komtar. bagi yang pernah merasai zaman kemegahan Komtar tentu segala ingatan dan memori tak kira indah,buruk,busuk,wangi cuma mampu dikongsikan melalui kata-kata... Dulu mana ada handpone mana ada kamera digital.Kalau bawak kamera pun nak bergambar selalunya kat tingkat 5 tu ja,

Cukup lah dulu kenangan indah yang hilang di Komtar.Mungkin sambung nanti pengangkutan yang dah lenyap dari muka bumi Penang lak kut...








~mRuSeZ~

You May Also Like

0 BeLoQeR

Komen atau kutukan sendiri tanggung tau
INGAT!!!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998