Header Ads

Lupakan Mary Poppin,tetapi yang mesti ialah Toy Story

Ahli psikologi mengatakan Toy Story merupakan filem yang perlu setiap kanak-kanak tonton sebelum mereka mencapai usia sembilan tahun setengah
Pakar Psikologi kanak-kanak Dr Kairen Cullen, telah memilih sepuluh judul filem yang kanak-kanak harus melihat sebelum mencapai had umur tertentu, berdasarkan mesej yang positif yang terdapat dalam filem tersebut..

Dari pendapat 5000 orang dewasa yang ditanya beliau mengenai filem klasik kanak-kanak kegemaran mereka dan beliau menyenaraikan 10 yang terbaik dibawah ini


Toy Story mengungguli pengundian, kerana ia menggalakkan anak-anak untuk mengetahui lebih lanjut daripada hanya catchphrases dan mendidik dan menghiburkan pada masa yang sama, memberitahu anak-anak bahawa semua individu adalah berbeza dan mempunyai nilai intrinsik.

The Lion King menduduki tempat kedua, bagi pengajaran kepercayaan diri kanak-kanak dan manfaat mengharungi cabaran.

Home Alone ketiga kerana ianya  membawa  mesej kepentingan keluarga.

Dr Cullen berkata: 'Pengajaran-pengajaran yang paling sukar kanak-kanak perlu belajar bukan datangnya dari dalam bentuk kurikulum sekolah atau boleh didapati di mana-mana panduan keibubapaan.

'Pelajaran ini berkaitan emosi dan perhubungan, yang mana kedua-duanya terletak di tengah-tengah apa-apa filem yang baik. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk memilih filem yang membantu menyokong perkembangan kanak-kanak dan pembelajaran pada usia muda.

Apabila ia datang untuk memilih apa yang menonton filem-filem terbaik harus mengembangkan minda kanak-kanak dan menunjukkan pelajaran hidup yang penting dalam cara yang positif dan menggalakkan.

'Bukan sahaja Toy Story melayan dan melibatkan kanak-kanak dengan watak animasi yang berwarna-warni, ia juga mengajar anak-anak mengenai hubungan antara peribadi dan penerimaan orang dari lapisan yang berbeza dalam kehidupan; tema yang tinggal dengan kami kerana kami membesar'

Helen Cowley, Editor LOVEFiLM mengulas: 'Ini senarai filem-filem hebat dari seluruh dekad, menunjukkan betapa ramai ibu bapa pergi untuk berkongsi filem yang mereka dinikmati sebagai kanak-kanak dengan keluarga mereka sendiri.

'Bukan sahaja filem-filem dalam peringkat sepuluh menggalakkan perkembangan positif dan penglibatan di kalangan kanak-kanak, ia juga pengenalan kepada dunia filem.

No comments

Komen atau kutukan sendiri tanggung tau
INGAT!!!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Powered by Blogger.